Зміна цільового призначення земельних ділянок по - новому

24.07.2021 набирає чинності ЗУ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо планування використання земель», що регулюватиме процедуру зміни цільового призначення землі по - новому.

Читати на Facebook

До цього часу приписи законодавства забороняли змінювати цільове призначення землі (ЦП) без відповідності детальному плану території або плану зонування. І фактично єдиним шляхом змінити цільове призначення земельної ділянки було розробити новий ДПТ, що економічно не вигідно та забирає багато часу.

Відповідно ж новому Закону (який впроваджується поетапно), віднесення до категорії та виду ЦП здійснюється щодо приватних ділянок – власником, а щодо тих, якими розпоряджаються органи влади чи місцевого самоврядування, ‒ за їх рішенням.

Землекористувачем без рішення відповідного органу може бути змінено цільве призначення комунальних чи держземель (крім природно-заповідного фонду), на яких розташовані будівлі, споруди, що в його власності.

Отже, отримувати дозвіл на розробку проєкту землеустрою щодо відведення земельних ділянок приватної власності тепер не буде потреби.

Проте, Законом вводиться поняття функціональної зони території, щодо якої визначений певний набір дозволених (переважних (основних) та супутніх) видів ЦП земельних ділянок та відповідно до законодавства встановлені обмеження у використанні земель у сфері забудови. Тому, зміна ЦП буде допускатися лише за умови дотримання правил співвідношення між новим видом ЦП та видом функціонального призначення території, передбаченого затвердженим комплексним планом або генеральним планом населеного пункту.

Зміна землекористувачем ЦП земельної ділянки, наданої йому в користування (крім постійного) без проведення торгів для провадження певної діяльності, не повинна призводити до провадження на ній іншої діяльності.

Втрати с/г виробництва, що відшкодовуються при зміні цільового призначення, унаслідок якої ділянки переводяться до земель інших категорій, становитимуть 30% різниці між нормативною грошовою оцінкою відповідної землі після та до зміни її цільового призначення.

Також, слід зазначити, що  існуюча містобудівна документація залишається в силі, але вже після 1 січня 2025 року зміни до неї потрібно вносити за новими правилами.

Зараз види ЦП земельних ділянок класифікуються  на підставі наказу Держкомзему від 23.07.10 р. № 548. У ньому зазначено перелік можливих видів функціонального призначення в межах відповідної категорії земель. У зв’язку ж з прийняттям нового Закону, Кабміну у 6-місячний строк доручено затвердити новий класифікатор та правила його застосування.

Маємо надію, що перехідні етапи впровадження Закону не будуть дуже затягнуті та власникам та землекористувачам без перепон розвивати свій бізнес. #dictiolaw


Право на землю для іноземців та юридичних осіб з іноземним елементом в Україні

Новини

Публікації

09
.
02
.
2024

Істотне значення для пожвавлення інвестиційних процесів в Україні, особливо в період воєнних дій, має розуміння з боку потенційних іноземних інвесторів чітких правил, які діють в державі.

14-15 листопада 2023 наймасштабніша Міжнародна виставка та конференція ReBuild Ukraine відбулася у Варшаві.

Новини

Публікації

21
.
11
.
2023

Слід відзначити високий інтерес з боку іноземного бізнесу, який хотів би працювати в Україні. Цьому також сприяла позиція міжнародних інституцій щодо фінансування українських проєктів та готовності страхувати воєнно-політичні ризики.

Dictio та Miller Canfield розробили Путівник щодо Польських процедур придбання квартири на первинному ринку для Acciona

Новини

Публікації

03
.
10
.
2023

Путівник розрахований, зокрема на українських клієнтів, що мають на меті придбати житло у Польщі у забудовника на первинному ринку

Страхування інвестицій від політичних та воєнних ризиків, як інструмент їх залучення в Україну

Новини

Публікації

25
.
05
.
2023

Безсумнівно, інвестування на теренах потенційно охоплених війною пов’язане з великими ризиками. Тому, необхідним є відповідне страхування активів і інших аспектів господарської діяльності. Міжнародний досвід є важливою скдадовою успішної реалізації Україною стратегії страхування вітчизняних та іноземних інвестицій в Україні

Індустріальні парки. Нові можливості для інвестицій в Україну

Новини

Публікації

13
.
04
.
2023

Для заохочення інвесторів вкладати кошти у створення нових виробництв через механізм індустріальних парків в Україні прийнято Закон «Про індустріальні парки», внесено зміни до Податкового та Митного кодексів України, а також ухвалено ряд підзаконних нормативно-правових актів, що передбачають пільги для учасників ІП.