Розгляд основного Законопроєкту містобудівної реформи (№5655)

До 2-го читання готується проєкт ЗУ №5655 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування сфери містобудівної діяльності». Які ж принципові розбіжності є в позиціях стейкхолдерів та законодавців?

Читати на Facebook

До 2-го читання в Парламенті готується проєкт ЗУ №5655 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування сфери містобудівної діяльності». Планувалося, що закон ухвалять у 2021 році, проте в середині грудня Комітет розглянув тільки першу половину – 1333 правки щодо здійснення державної реєстрації прав у сфері містобудівної діяльності, повноважень відповідних суб’єктів щодо реалізації функцій містобудівного контролю та нагляду тощо.

Тож розберемося, які принципові розбіжності є в позиціях стейкхолдерів та законодавців.

Якщо коротко, законопроєкт №5655 повинен мінімізувати паперовий документообіг через діджиталізацію багатьох процесів, розмежувати державний містобудівний нагляд і містобудівний контроль, надати місцевому самоврядуванню можливість контролювати об'єкти будівництва.

Відтепер після ліквідації ДАБІ замовник має можливість сам обирати, хто буде контролювати будівництво: виконавчий орган сільської, селищної, міської ради з питань містобудівного контролю чи приватні контролери – уповноважені юридичні особи, з якими він укладає договір.

Підкомітет підтримав правку, котра зберігає за архітекторами майнові права на проєкти за кошти державного та місцевого бюджетів. Це означає, що територіальна громада, заплативши архітекторові за проєкт стадіону, не зможе передати його іншій ТГ без дозволу архітектора. Співавторка 5655-го законопроєкту наголошує, що держава – найбільший замовник будівництва і хоче, щоб проєкти можна було дублювати та масштабувати, передавши майнові права на бюджетні об'єкти замовнику. Архітектори ж воліють захистити свої майнові авторські права в цьому законі.

Законопроєкт пройшов перевірку НАЗК і до другого читання в документі мають бути виправлені недоліки, які могли мати потенційні корупційні ризики. Зокрема, ідеться про юридичну невизначеність статусу Містобудівної палати, її роботи, термінів реалізації рішень про демонтаж самовільно збудованих об'єктів та інших нюансів. Таким чином, після внесення правок питання позбавлення архітекторів сертифікатів може залишитися за Національною спілкою архітекторів України, яка має повноваження саморегульованої організації, де створена і працює Атестаційна архітектурно-будівельна комісія НСАУ. У той же час Містобудівну планується перевести в ранг консультативно-дорадчого органу при Мінрегіоні, фінальні рішення ухвалюватиме Міністерство.

Очікуємо на ухвалення закону в другому читанні, що заплановано за словами розробників на березень 2022. Після цього, послідує розгляд інших законопроєктів містобудівної реформи.




Хто такий замовник будівництва в Україні та які його повноваження щодо отримання дозвільної та містобудівної документації для початку будівництва?

Новини

Публікації

10
.
05
.
2024

В Україні Замовник може бути одночасно девелопером, а ось девелопер – не завжди Замовник об'єкта будівництва. Замовник будівництва, що має правоустановчі документи (власність/користування) на землю відповідає за оформлення всієї дозвільної документації.

Право на землю для іноземців та юридичних осіб з іноземним елементом в Україні

Новини

Публікації

09
.
02
.
2024

Істотне значення для пожвавлення інвестиційних процесів в Україні, особливо в період воєнних дій, має розуміння з боку потенційних іноземних інвесторів чітких правил, які діють в державі.

14-15 листопада 2023 наймасштабніша Міжнародна виставка та конференція ReBuild Ukraine відбулася у Варшаві.

Новини

Публікації

21
.
11
.
2023

Слід відзначити високий інтерес з боку іноземного бізнесу, який хотів би працювати в Україні. Цьому також сприяла позиція міжнародних інституцій щодо фінансування українських проєктів та готовності страхувати воєнно-політичні ризики.

Dictio та Miller Canfield розробили Путівник щодо Польських процедур придбання квартири на первинному ринку для Acciona

Новини

Публікації

03
.
10
.
2023

Путівник розрахований, зокрема на українських клієнтів, що мають на меті придбати житло у Польщі у забудовника на первинному ринку

Страхування інвестицій від політичних та воєнних ризиків, як інструмент їх залучення в Україну

Новини

Публікації

25
.
05
.
2023

Безсумнівно, інвестування на теренах потенційно охоплених війною пов’язане з великими ризиками. Тому, необхідним є відповідне страхування активів і інших аспектів господарської діяльності. Міжнародний досвід є важливою скдадовою успішної реалізації Україною стратегії страхування вітчизняних та іноземних інвестицій в Україні