Польсько – українська співпраця у відбудові України

«Потреби України під час відбудови будуть величезними, проте польська сторона зацікавлена у наданні допомоги», - зазначив Damian Kaźmierczak.

Читати на Facebook

26 травня 2022 року була проведена спільна зустріч Конфедерації будівельників України та Польською асоціацією роботодавців будівництва (Polski Związek Pracodawców Budownictwa - PZPB, яка відбулась за підтримки Олени Штогрин (Olena Shtohryn), партнера юридичної компанії Dictio Law Firm, члена КБУ та  Керівника польського офісу юридичної компанії Miller Canfield  Andrzej Chelchowski.

«Польща надає наразі нам найбільшу підтримку, адже ми усвідомлюємо, скільки біженців з України переїхало до вас й наскільки комфортно вони себе відчувають. Велике дякую вам за це!» - розпочав зустріч Президент КБУ Лев Парцхаладзе (Lev Partskhaladze).

Україна дуже сильно постраждала від російської агресії. Наразі знищено або частково пошкоджено багато квадратних метрів житлового фонду, зруйновано безліч навчальних та медичних закладів, доріг та близько 300 мостів. Лев Парцхаладзе зазначає, що поки закінчиться війна цифри лише зростатимуть. Зараз при Президентові України створено Національну раду з відбудови і, зокрема, Конфедерація будівельників України увійшла до її складу. Україна зацікавлена у будь-якому виді співробітництва з європейськими країнами, адже при відновлені не буде вистачати, ні будівельних матеріалів, ні будівельного обладнання та устаткування, ні кваліфікованих експертів, ні робочих рук.

«Уряд України наразі активно працює щодо удосконалення законодавчої бази аби іноземним компаніям було легше працювати на українському ринку і приєднуватися до відбудови нашої держави. Тому сьогодні ми можемо обіцяти юридичну підтримку у всіх напрямках», - зазначила Олена Штогрин.

Своєю чергою, Damian Kaźmierczak, головний економіст Асоціації роботодавців будівництва Польщі (PZPB) додав, що польська сторона також зацікавлена у співпраці з Україною та зробить все можливе задля побудови ефективної комунікації та запровадження дієвої стратегії у післявоєнний час.

PZPP є найпотужнішою будівельною організацією Польщі, більше 70% якої це підрядники, крім того, 12 із 15 найбільших будівельних компаній країни є членами цієї оранізації. Варто  зазначии, що до складу входять також представники юридичного та банківського сектору.

«Потреби України під час відбудови будуть величезними, проте польська сторона зацікавлена у наданні допомоги», - зазначив Damian Kaźmierczak.

«На рівні Міністерства розвитку громад та територій було розроблено аналіз будівельних матеріалів, які наразі є необхідними. Катастрофічно не вистачає оздоблювальних матеріалів, адже багато з них раніше доставлялися з білорусі», - додав Лев Парцхаладзе.

На його думку, на даному етапі потрібно визначити чіткі потреби України та можливості Польщі, після яких окремо по кожному можна було б обговорювати подальші кроки й організувати робочу групу. Крім того, було запропоновано розробити дорожню карту з обох сторін, яка допоможе об'єднати пропозиції, бачення та плани щодо відбудови України.


Хто такий замовник будівництва в Україні та які його повноваження щодо отримання дозвільної та містобудівної документації для початку будівництва?

Новини

Публікації

10
.
05
.
2024

В Україні Замовник може бути одночасно девелопером, а ось девелопер – не завжди Замовник об'єкта будівництва. Замовник будівництва, що має правоустановчі документи (власність/користування) на землю відповідає за оформлення всієї дозвільної документації.

Право на землю для іноземців та юридичних осіб з іноземним елементом в Україні

Новини

Публікації

09
.
02
.
2024

Істотне значення для пожвавлення інвестиційних процесів в Україні, особливо в період воєнних дій, має розуміння з боку потенційних іноземних інвесторів чітких правил, які діють в державі.

14-15 листопада 2023 наймасштабніша Міжнародна виставка та конференція ReBuild Ukraine відбулася у Варшаві.

Новини

Публікації

21
.
11
.
2023

Слід відзначити високий інтерес з боку іноземного бізнесу, який хотів би працювати в Україні. Цьому також сприяла позиція міжнародних інституцій щодо фінансування українських проєктів та готовності страхувати воєнно-політичні ризики.

Dictio та Miller Canfield розробили Путівник щодо Польських процедур придбання квартири на первинному ринку для Acciona

Новини

Публікації

03
.
10
.
2023

Путівник розрахований, зокрема на українських клієнтів, що мають на меті придбати житло у Польщі у забудовника на первинному ринку

Страхування інвестицій від політичних та воєнних ризиків, як інструмент їх залучення в Україну

Новини

Публікації

25
.
05
.
2023

Безсумнівно, інвестування на теренах потенційно охоплених війною пов’язане з великими ризиками. Тому, необхідним є відповідне страхування активів і інших аспектів господарської діяльності. Міжнародний досвід є важливою скдадовою успішної реалізації Україною стратегії страхування вітчизняних та іноземних інвестицій в Україні