Основні положення Законопроєкту № 7198 стосовно відшкодування втраченого/пошкодженого житла

Читати на Facebook

На базі Конфедерації будівельників України відбулося дуже експертне та важливе обговорення Законопроєкту № 7198 "Про компенсацію за пошкодження та знищення окремих категорій об’єктів нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією Російської Федерації".

Юристи Dictio виділили основні положення цього Законопроєкту:

- на компенсацію  мають право виключно громадяни України  (лише фізичні особи);

- стосується  тільки житлової нерухомості;

- інвестори фізичні особи, що мають відповідні документи, чиї будинки ще не введено в експлуатацію також мають право на відшкодування;

- відшкодування  буде здійснюватись квадратними метрами;

- ведуться дискусії щодо обмеження відшкодування в 150 квадратних метрів (або ж відшкодовувати стільки кв.м. скільки людина втратила, без обмежень);

- відповідна Комісія приймає  рішення щодо відшкодування протягом 30 днів;

- обмеження можливості продавати таке відшукодоване житло протягом трьох років;

- громадянин зможе обрати рівнозначне втраченому житлу в іншому регіоні або ж доплатити за більше/краще житло. 

Звичайно, є певні запитання  щодо відшкодування та відбудови комерційної нерухомості, яка зруйнована ускладі  житлової; щодо господарських будівель,які були зруйновані  разом з житловими домоволодінями (собливо у селах), здійснення процедури оцінки (напрацьовується  зараз ФДМУ), проте важливо, що робота активно ведеться і вже є документ, який можна обговорювати.

Законопроєкт дає можливість запустити економіку, будівельну галузь, виробництво будівельних матеріалів, тому механізм компенсації  пропонується саме квадратними метрами, а не у грошовому вираженні. Компенсація у грошовому вираженні лише для пошкодженого житла, яке можна відремонтувати.

Активна робота над Законопроєктом показує міжнародним донорам рішучість щодо відбудови України, що однозначно сприяє залученню коштів на відбудову держави.

 

Детально про Законопроєкт: https://bit.ly/38kfnjC

Хто такий замовник будівництва Україні та які його повноваження щодо отримання дозвільної та містобудівної документації для початку будівництва?

Новини

Публікації

10
.
05
.
2024

В Україні Замовник може бути одночасно девелопером, а ось девелопер – не завжди Замовник об'єкта будівництва. Замовник будівництва, що має правоустановчі документи (власність/користування (оренда, суперфіцій) на землю відповідає за оформлення всієї дозвільної документації.

Право на землю для іноземців та юридичних осіб з іноземним елементом в Україні

Новини

Публікації

09
.
02
.
2024

Істотне значення для пожвавлення інвестиційних процесів в Україні, особливо в період воєнних дій, має розуміння з боку потенційних іноземних інвесторів чітких правил, які діють в державі.

14-15 листопада 2023 наймасштабніша Міжнародна виставка та конференція ReBuild Ukraine відбулася у Варшаві.

Новини

Публікації

21
.
11
.
2023

Слід відзначити високий інтерес з боку іноземного бізнесу, який хотів би працювати в Україні. Цьому також сприяла позиція міжнародних інституцій щодо фінансування українських проєктів та готовності страхувати воєнно-політичні ризики.

Dictio та Miller Canfield розробили Путівник щодо Польських процедур придбання квартири на первинному ринку для Acciona

Новини

Публікації

03
.
10
.
2023

Путівник розрахований, зокрема на українських клієнтів, що мають на меті придбати житло у Польщі у забудовника на первинному ринку

Страхування інвестицій від політичних та воєнних ризиків, як інструмент їх залучення в Україну

Новини

Публікації

25
.
05
.
2023

Безсумнівно, інвестування на теренах потенційно охоплених війною пов’язане з великими ризиками. Тому, необхідним є відповідне страхування активів і інших аспектів господарської діяльності. Міжнародний досвід є важливою скдадовою успішної реалізації Україною стратегії страхування вітчизняних та іноземних інвестицій в Україні