Індустріальні парки. Митні та податкові пільги

Для заохочення інвесторів вкладати кошти у створення нових виробництв через механізм індустріальних парків владою було прийнято Закони, що передбачають митні та податкові пільги

Читати на Facebook

Збройна агресія росії в Україні принесла з собою значні руйнування, в тому числі було зруйновано багато заводів та виробництв.

Для заохочення інвесторів вкладати кошти у створення нових виробництв через механізм індустріальних парків владою було прийнято два закони:

Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо створення сприятливих умов для залучення масштабних інвестицій у промислове виробництво» (№ 5688);

Закон України «Про внесення змін до Митного кодексу України щодо створення сприятливих умов для залучення масштабних інвестицій у промислове виробництво» (№5689).

Нещодавно, Президент України підписав ці Закони, якими передбачено податкові та митні пільги для тих хто планує інвестувати в індустріальні парки.

Індустріальний парк (ІП) – це облаштована відповідною інфраструктуроютериторія, у межах якої учасники ІП можуть здійснювати:

✔господарську діяльність у сфері переробної промисловості;

✔науково-дослідну діяльність;

✔діяльність у сфері інформації та телекомунікацій.

Відповідно до нових змін у Митному (https://bit.ly/3yTvDlv) та Податковому (https://bit.ly/3uZBc0x) кодексах України, резиденти ІП:

▪️ звільняються від імпортного ПДВ та мита на обладнання за переліком кодів УКТ ЗЕД;

▪️ отримують пільги по місцевим податкам (право органів місцевого самоврядування);

▪️ на 10 років звільняються від податку на прибуток за переліком видів діяльності;

▪️ отримують пільгові ставки податків на землю та нерухомість, компенсацію вартості підключення до мереж та інші стимули.

До того ж, передбачено запобіжники від можливих зловживань:

✔ввезене обладнання може використовуватися виключно вмежах ІП без права надання в оренду, лізинг чи передачу в користування набудь-яких інших умовах терміном 5 років;

✔звільнення від податку на прибуток дозволяється за умови реінвестування частини прибутку, еквівалентної розміру податку на прибуток; не можна нараховувати і виплачувати дивіденди;

✔такі стимули отримує окрема юридична особа, яка фізично і юридично знаходиться всередині парку.

До прикладу, в Угорщині 210 індустріальних парках генерують майже 30% ВВП. Як показує досвід Польщі, держава може побудувати невеликий ІП, здати бізнесу приміщення в оренду за $3-4 / кв. м і через 2 роки повернути свої інвестиції, а бізнес за цей час створить тисячі робочих місць.

До слова, зараз вже існує програма, що допомагає перевозити заводи коштом держави на захід України та Київщину.

Право на землю для іноземців та юридичних осіб з іноземним елементом в Україні

Новини

Публікації

09
.
02
.
2024

Істотне значення для пожвавлення інвестиційних процесів в Україні, особливо в період воєнних дій, має розуміння з боку потенційних іноземних інвесторів чітких правил, які діють в державі.

14-15 листопада 2023 наймасштабніша Міжнародна виставка та конференція ReBuild Ukraine відбулася у Варшаві.

Новини

Публікації

21
.
11
.
2023

Слід відзначити високий інтерес з боку іноземного бізнесу, який хотів би працювати в Україні. Цьому також сприяла позиція міжнародних інституцій щодо фінансування українських проєктів та готовності страхувати воєнно-політичні ризики.

Dictio та Miller Canfield розробили Путівник щодо Польських процедур придбання квартири на первинному ринку для Acciona

Новини

Публікації

03
.
10
.
2023

Путівник розрахований, зокрема на українських клієнтів, що мають на меті придбати житло у Польщі у забудовника на первинному ринку

Страхування інвестицій від політичних та воєнних ризиків, як інструмент їх залучення в Україну

Новини

Публікації

25
.
05
.
2023

Безсумнівно, інвестування на теренах потенційно охоплених війною пов’язане з великими ризиками. Тому, необхідним є відповідне страхування активів і інших аспектів господарської діяльності. Міжнародний досвід є важливою скдадовою успішної реалізації Україною стратегії страхування вітчизняних та іноземних інвестицій в Україні

Індустріальні парки. Нові можливості для інвестицій в Україну

Новини

Публікації

13
.
04
.
2023

Для заохочення інвесторів вкладати кошти у створення нових виробництв через механізм індустріальних парків в Україні прийнято Закон «Про індустріальні парки», внесено зміни до Податкового та Митного кодексів України, а також ухвалено ряд підзаконних нормативно-правових актів, що передбачають пільги для учасників ІП.